Vásárlás előtt

Mielőtt klíma készülékek választunk az első feladat annak a tisztázása, hogy a készüléket mely helyiség vagy helyiségek levegőjének temperálására kívánjuk használni. A készülék teljesítményét aszerint célszerű megválasztani, hogy hány légköbméter az a levegőmennyiség amelynek hűtését vagy fűtését az adott készüléktől elvárjuk. Legegyszerűbb esetben egy ajtóval záródó függőleges falú szoba négyzetméterekben számított alapterületét megszorozva a szoba méterben mért magasságával, megkapjuk a szobában levő levegő mennyiségét légköbméterekben mérve.

Padlástérben ferde falú szobák vagy csapott tetős helyiségek esetében azonban nem ritka, hogy csak közelítő számítást tudunk végezni. Ugyancsak nagy körültekintést igényel az ajtóval nem szeparálható egymásba nyíló helyiségek levegőmennyiségének meghatározása, ahol azonban a hűtést vagy fűtést a teljes levegőmennyiségre kell elvégezni. Ilyen esetekben az alkalmas készülék kiválasztását érdemes szakemberre bízni, mert ő nem csak abban tud segítséget nyújtani, hogy milyen teljesítményű készüléket válasszunk, hanem abban is, hogy esetleg az összefüggő helyiségek egy vagy több beltéri egységgel hűthetőek vagy fűthetőek a legcélszerűbben, illetve hogy a szóba jöhető lehetőségek közül melyik elhelyezéssel fogjuk a legkisebb költség mellett tartósan a legjobb eredményt elérni. Mert nem szabad elfelejteni, hogy az ár a vásárláskor ugyan lényeges szempontnak tűnik, de a felszerelés után évekig kell majd a döntésünkkel együtt élni. Nem mindegy, hogy milyen pontosan sikerül temperálni egy lakóteret, milyen zajszint mellett kell ott időt tölteni, és milyen karbantartási költségeket vállalunk. Ezeket azonban mi vásárlóként sose látjuk előre olyan biztonsággal, mint milyen gyakorlottan azt egy tapasztalt klímaszerelő már az első felméréskor meg tudja nekünk mondani.

A tervezéskor a hűtendő/fűtendő légköbméteren, a beltéri egységek számán a zajszinten és karbantartási költségeken felül további szempont lehet az adott helység bevilágítottsága. Az erősen napsütötte - ezáltal tartós felmelegedésnek kitett - helyiségek hűtése több energiát emészt fel mint egy ugyanakkora helyiség hűtése akkor, ha az szinte mindig árnyékban van. Emiatt a kiválasztásra kerülő klíma készülék teljesítményének megválasztásakor erre is érdemes tekintettel lenni. Helyszíni felmérés során a szakember ezt a körülményt is felméri, ha azonban helyszíni felmérés nélkül kérünk árajánlatot, akkor a bevilágítottság mértékét is érdemes közölni az ajánlatkéréskor, csakúgy mint a falazat építőanyagát.

responsive